.widget.ContactForm { display: none; }

"Ανάγνωση βιβλίων"

Άννα Ραφαηλίδου για το βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη "ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΔΑΝΕΙΑ"

Η Άννα Ραφαηλίδου έγραψε για το βιβλίο "ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΔΑΝΕΙΑ" του
Πέτρου Μάρκαρη.

«Ληξιπρόθεσμα Δάνεια» 

  Πέτρος Μάρκαρης ( εκδόσεις Γαβριηλίδης)

Είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, που εκτυλίσσεται εν μέσω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα , όχι πολύ μετά από την επιβολή των μνημονίων. 
Διαδραματίζεται στην Αθήνα  το καλοκαίρι του 2010 και αναφέρεται σε αποκρουστικές ,ομοιόμορφες δολοφονίες στελεχών Τραπεζών και σε παράπλευρα γεγονότα που έχουν σχέση με αυτές, όπως ντοπαρισμένοι αθλητές ή το κίνημα «Δεν πληρώνω» …. ενώ όλοι είναι σε αναμονή του τελικού του Μουντιάλ. 
Εν τω μεταξύ το φάσμα της οικονομικής κρίσης βιώνεται και  αντιμετωπίζεται από τους Έλληνες με διάφορες αντιδράσεις.

1. Πρωτότυπη αστυνομική ιστορία με φόντο ένα κοινότυπο υπόβαθρο. Τι πιο συνηθισμένο από την άθλια οικονομική κατάσταση στη χώρα μας. Καθημερινά εδώ και χρόνια όλοι ακούν και γνωρίζουν  τα γεγονότα και τα αποτελέσματα της κρίσης. Δεν είναι κάτι που εντυπωσιάζει πια οποιονδήποτε. Κι όμως παίρνοντας ως όχημα αυτήν την κοινότυπη και δυσάρεστη πραγματικότητα ο συγγραφέας  αναπτύσσει ένα αστυνομικό πρόβλημα με σασπένς . Οδηγούμαστε στην επίλυσή του μέσα από διαρκείς υποθετικές λύσεις. Αναρωτιόμαστε ποιος μπορεί να είναι ο δράστης   των δολοφονιών που απαιτούν από τον δράστη ιδιαίτερες ικανότητες.. Συνεχώς βρισκόμαστε σε μια υπερδιέγερση θέλοντας να διαπιστώσουμε αν αυτό που υποψιαζόμαστε θα είναι το φινάλε. Ξέρει καλά ο συγγραφέας να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον και  να μας κάνει να μην αφήσουμε το βιβλίο μέχρι και την τελευταία σελίδα 
2. Η γνώση του συγγραφέα και η αντίληψή του για όσα σχετίζονται με την οικονομική κρίση στην χώρα μας μέσα στο διεθνές περιβάλλον είναι αξιοσημείωτη. Η περιγραφή και η παράθεση περιστατικών και καταστάσεων  γίνεται με πειθώ χωρίς να κουράζει και η αιτιολόγηση  είναι εμπεριστατωμένη.
3. Οι διάλογοι παραπέμπουν σε φυσικούς καθημερινούς διαλόγους , είναι ζωντανοί και κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη σε εγρήγορση από την πρώτη μέχρι και την  τελευταία σελίδα
4. Ο συγγραφέας μας κάνει να διερωτηθούμε για  τις σκέψεις και τα  ερωτήματα που μπορεί να δημιουργηθούν στον αναγνώστη μιας εφημερίδας ή στον θεατή της τηλεόρασης όταν μαθαίνει ένα γεγονός (εδώ μια δολοφονία) 

α)  αν είναι από την πλευρά του κοινού  θεατή ή  του αναγνώστη των ΜΜΕ :   τι εντύπωση αποκομίζει  ? Την πιστεύει ή την αμφισβητεί? Τον επηρεάζει και πόσο? Σκέφτεται να ακούσει και την άλλη πλευρά πριν βγάλει συμπεράσματα?
β) σαν δικηγόρος, αστυνομικός και γενικά σαν εμπλεκόμενος πως αντιλαμβάνεται την ίδια είδηση? (εδώ  αστυνομική)
γ) σαν εκπρόσωπος των ΜΜΕ  πώς  αντιλαμβάνεται το γεγονός?

  Γεννιούνται ερωτηματικά για το τι υπάρχει  πίσω από μια είδηση το οποίο δεν ανακοινώνεται ή δεν δημοσιεύεται. Και ακόμη : είναι όλα σωστά ? Τι μπορεί να προκύψει ξαφνικά και να ανατρέψει τα πάντα φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους εμπλεκόμενους ή υπεύθυνους για την διαλεύκανση της υπόθεσης

Παρ’ όλο ότι πέρασαν αρκετά χρόνια από την επικαιρότητα που αφορά τα πρώτα κρούσματα της κρίσης στην Ελλάδα και θα νόμιζε κανείς ότι η υπόθεση αυτή έχει χάσει κάθε πρωτοτυπία και  ενδιαφέρον , βλέπουμε ότι εδώ συμβαίνει  το αντίθετο και ο αιφνιδιασμός καλά κρατεί. Τίποτε στο κείμενο  δεν είναι λάθος ή υπερβολή,  όταν αναφέρονται πραγματικά γεγονότα.
Οι διάλογοι δεν κουράζουν και είναι ζωντανοί όπως προείπαμε και πουθενά στο τόσο πολυσέλιδο βιβλίο δεν υπάρχει η αίσθηση ότι κάτι επαναλαμβάνεται ή κουράζει τον αναγνώστη που θα είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το ενδιαφέρον του.

Η έμπνευση του συγγραφέα τον οδήγησε στην συγγραφή ενός πρωτότυπου έργου και η αστυνομική αυτή ιστορία  μας δείχνει ότι  ο Μάρκαρης διαθέτει πλούσια φαντασία και εφευρετικότητα.  Μπορεί  όχι μόνο να διασκεδάσει αλλά και να προβληματίσει τον αναγνώστη πάνω σε κοινωνικά , πολιτικά και πατριωτικά θέματα βάζοντας συγχρόνως το μυαλό του να δουλέψει.
Δικαίως λοιπόν ο Πέτρος Μάρκαρης θεωρείται από τους κορυφαίους του αστυνομικού μυθιστορήματος και μαέστρος του είδους.

ΑΝΝΑ ΡΑΦΑΗΛΙΔΟΥ









Lettura di libri

Δεν υπάρχουν σχόλια: