.widget.ContactForm { display: none; }

"Ανάγνωση βιβλίων"

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ - Φερνάντο Πεσσόα

Η Άννα Ραφαηλίδου έγραψε:

ΤΟ   ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ      του  ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΠΕΣΣΟΑ


Μικρό ,σε μέγεθος  βιβλίου τσέπης, αλλά τόσο περιεκτικό!

71 μικρά κεφάλαια από επιλεγμένα πεζά  χειρόγραφα του συγγραφέα και εθνικού ποιητή της Πορτογαλίας . Ό,τι πρέπει για έναν αναγνώστη που θέλει να διαβάσει κάτι ποιοτικό και φιλοσοφικό, όπου η λογοτεχνικότητα δεν είναι κατ’ ανάγκη συνυφασμένη με πολυσέλιδες αναλύσεις  .
Παίρνοντας στο χέρι το εγχειρίδιο διερωτώμεθα  σε τι θα μας ωφελήσει η ανάγνωση ή μάλλον η μελέτη του αποσπασματικού αυτού έργου του Πεσσόα που εδώ εμφανίζεται με ψευδώνυμο ως  ο συγγραφέας Μπερνάρντο Σουάρες:  Είναι χρήσιμη η ανάγνωση αποσπασμάτων, μπορούμε να καταλάβουμε και να  αξιολογήσουμε τον δημιουργό -που στην προκειμένη περίπτωση είναι πολυγραφότατος - και το έργο του τεράστιο;

Αρχίζοντας  την ανάγνωση η οποία εν προκειμένω απαιτεί καθαρό μυαλό, ησυχία και άπλετο χρόνο , ίσως και επανάληψη ανάγνωσης δυο και τρεις φορές , τα συναισθήματά μας είναι αυτά του θαυμασμού  και της ευγνωμοσύνης  αφού  ο συγγραφέας μας ταξιδεύει μαζί του στους δικούς του πρωτόγνωρους δρόμους και μας αναγκάζει να φιλοσοφήσουμε σχετικά και με την δική μας παρουσία στον πλανήτη.
Παρατηρούμε σε όλη τη διαδρομή της αφήγησης να προβάλλεται ο δικός του εαυτός , τα δικά του συναισθήματα, η δική του άποψη για την ζωή . Τι σημαίνει το «εγώ» που είναι το κυρίαρχο στοιχείο σε όλες τις αποτυπώσεις των σκέψεών του; Αποτύπωση όσων νιώθει και αντιλαμβάνεται ο ίδιος  και ξέρει ότι μόνο γι’ αυτά μπορεί να μιλήσει ή μια ανεξέλεγκτη εγωπάθεια; Στο πρώτο κεφάλαιο έντονος είναι ο ηθελημένος υποβιβασμός της προσωπικότητάς του.  Αφού δεν έχει τίποτε να πει γιατί το λέει;
Τι σημαίνει ακόμη η υπερβολική λήψη αλκοόλ με αποτέλεσμα τον θάνατό του;  Εξάρτηση (συνηθισμένη σε πολλούς λογοτέχνες) που βοηθά στην έμπνευση, ελευθέρωση της προσωπικότητας που φέρνει στην επιφάνεια κρυφές σκέψεις και πρωτότυπες φανταστικές εμπειρίες ;  Ή αδυναμία χαρακτήρα αφού όλα αυτά γίνονται με μια «βοήθεια» αμφιλεγόμενης αξίας  και έτσι το πρότυπό μας κατεβαίνει από το βάθρο του αφού έχει «ξεσκεπαστεί» η αδυναμία του χαρακτήρα του;                      Η διάχυτη απαισιοδοξία και μελαγχολία του ίσως να έχουν αιτία το ποτό.

Η χαρά του έρωτα, η ευθυμία, η προσφορά στον συνάνθρωπο και γενικά  κάθε τι χαρούμενο και ευχάριστο απουσιάζουν και  μας κάνουν να αναρωτηθούμε για το πόσο ευχάριστος και προσηνής υπήρξε για τον περίγυρό του ο συγγραφέας.
Σε όλες τις περιπτώσεις  το ίδιο αποτέλεσμα:   προχωρώντας στην ανάγνωση των κειμένων γρήγορα   ξεπερνάμε τα παραπάνω διλλήματα και βάζουμε το μυαλό μας να σκεφτεί και να αναλύσει τα γραφόμενα. Σκεφτόμαστε  για τον εαυτό μας ότι σε τόσο σοβαρά θέματα  που αναπτύσσονται όπως τα υπαρξιακά, με την έκδηλη αγωνία και ανησυχία που προκαλούν , η προσπάθεια αυτοανάλυσης  που εύλογα δημιουργείται   οπωσδήποτε απαιτεί περισσότερη μελέτη  και επανάληψη ανάγνωσης πολλές φορές .

 Τελική διαπίστωση: Μόνο μια πρόγευση του έργου του Πεσσόα μας επιτρέπει το παρόν εγχειρίδιο  και  έναυσμα για περαιτέρω σκέψεις, αναλογισμούς , ερωτήματα.
Η συνολική  μελέτη του έργου ενός τέτοιου πολυγραφότατου συγγραφέα- ποιητή ,σίγουρα θα συμβάλει στην ολοκληρωμένη εικόνα του και θα μας βοηθήσει κι εμάς σαν άτομα να αναπτύξουμε περαιτέρω την δική μας πνευματική καλλιέργεια.
Το  ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ είναι  - παρ’ όλες τις  ενστάσεις -  μοναδικό . Στα λόγια και τις ανησυχίες του συγγραφέα αναγνωρίζουμε και τις δικές μας σκέψεις και ανησυχίες για το ποιοι είμαστε διαχρονικά μέσα στο σύμπαν .
Όσο για την ποιότητα του λογοτεχνικού του έργου τι άλλο μπορούμε να πούμε από το  ότι είναι ένας έμπειρος χειριστής του λόγου με εκφραστική εφευρετικότητα.

Άννα Ραφαηλίδου









Lettura di libri

Δεν υπάρχουν σχόλια: